Uitstapjes in het Noorden

Zeehondencentrum in Pieterburen

Met een bezoek aan het Zeehondencentrum in Pieterburen breng je een bezoek aan een echt zeehondenziekenhuis! In Pieterburen. Hier vind je dieren die in de problemen zijn gekomen en worden behandeld en verzorgd door specialisten en vrijwilligers vanuit de hele wereld.

Er zijn volop activiteiten waarbij je alles kunt leren over zeehonden en natuurlijk hun leefgebied: Werelderfgoed de Waddenzee. Buiten kun je ook zeehonden bekijken in hun bassins terwijl je ondertussen op het terras zit of lekker vies wordt van de Waddenspeelplaats. Je kunt een rondleiding achter de schermen krijgen of misschien de Waddenzee op met de Happy Seal. Want regelmatig zijn er tochten om zeehonden in het wild te spotten of herstelde zeehonden vrij te laten.

Nationaal Park Lauwersmeer

Dit park ligt op de grens tussen Groningen en Friesland! Voorheen stond het gebied in verbinding met de zee. In 1969 is hier een dam geplaatst ter bescherming tegen overstromingen. Het park is een vogelparadijs! Vanuit de verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten krijgt u een mooi zicht op de vogels. Er broeden in het gebied ruim 100 vogelsoorten, ’s winters overwinteren er ieder elk jaar tienduizenden ganzen.  Wilt u meer informatie over het gebied en de vele vogelsoorten die er voorkomen, bezoek dan het Activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog. Ook worden er door Staatsbosbeheer regelmatig verschillende excursie georganiseerd en zijn er prachtige fietsroutes.

Vissersdorp Zoutkamp

In de monumentale Rijksbetonningsloods, centraal gelegen aan de oude binnenhaven, is sinds 1994 het Visserijmuseum Zoutkamp gevestigd.Hier krijgt de bezoeker de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij te bekijken.

Daarnaast is er een jaarlijks wisselende expositie, die steeds een relatie heeft met Zoutkamp, de zee en de visserij.

Theefabriek Houwerzijl

De Theefabriek is een waar theeparadijs! Het herbergt een unieke toeristische attractie en een breed gesorteerd theehandelscentrum onder één dak.

De toeristische attractie bestaat uit Nederlands enige Theemuseum, een sfeervolle Theeschenkerij met wellicht de meest uitgebreide theekaart ter wereld en een geurige Theewinkel. Het is een heerlijke plek om iets te leren over thee, een bijzondere accommodatie om lekker te genieten van een eenvoudig kopje thee of uitgebreide theetafel en de juiste plaats voor het vinden van die superleuke theepot of exclusieve thee.

Moddergat museum't Fiskershúske

In het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee, ligt in het beschermde dorpsgezicht van Moddergat museum’t Fiskershúske. In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden.

Ruik de zee en voel de wind in openluchtmuseum ’t Fiskershúske!

Molenmuseum 'De Eendragt' Anjum

Molenmuseum ‘De Eendragt’ is gevestigd in een koren- pelmolen en herbergt zes zolders kijkgenot. Op de begane grond bevindt zich het VVV-kantoor. Tevens vindt u er een gerestaureerde Kromhout middeldruk motor 40 pk uit 1920. U vindt een wisselende expositie op de eerste zolder en een permanente schelpenexpositie in vitrines en een foto-expo van molens in Fryslán en Dongeradeel op de tweede zolder. De derde zolder is de ‘molen-modellenzolder’ en op de vierde zolder vindt u molenaarsattributen, boerenspul en timmergereedschap. De spoorwiel-rondsels-4 assen treft u op de vijfde zolder aan. En vanaf de zesde zolder heeft u een prachtig uitzicht op het Lauwersmeer.

Insectenwereld “Doe Zoo” in Leens

Misschien vind je sommige kriebelbeestjes even eng als interessant, maar het zijn eigenlijk allemaal hele nuttige beestjes. Insecten ruimen de rommel op, helpen planten met het verspreiden van stuifmeel zodat er nieuwe plantjes groeien. En ze vormen voedsel voor andere dieren, zoals vogels en reptielen. In DoeZoo kun je al deze dieren tegenkomen!

DoeZoo vindt het belangrijk dat iedereen de natuur kan ontdekken. Ook kinderen en volwassenen met een beperking. Daarom bieden we je een park waarin alle zintuigen een rol spelen: horen, voelen, ruiken en proeven.

AquaZoo Leeuwarden

In AquaZoo vind je allerlei soorten dieren! Van capibara’s, flamingo’s, piranha’s en wallaby’s tot aan ijsberen, nijlkrokodillen, rode panda’s, schildpadden en nog veel meer.

Ga samen op ontdekkingstocht en leer alles over de bijzondere dieren tijdens de dagelijkse presentaties. Ga bijvoorbeeld mee op zeehondensafari en bekijk de dieren vanaf heel dichtbij! Tijdens het Pinguïn Haringhapfestijn kan je meehelpen met het voeren van de pinguïns.

In de speeltuinen en met de spannende avonturenroutes door het park kun je je helemaal uitleven. Loop via boomstammen over de slootjes, steek het moeras bij de kangoeroes met een trekvlot over en spring van steen naar steen.

Speelpark Sanjesfertier Zwaagwesteinde

Het Speelpark Sanjesfertier is het grootste en leukste kinderspeelpark van Fryslân. Er is een grote diversiteit aan attracties en speeltoestellen. Kinderen kunnen er de hele dag spelen, klimmen, klauteren in de apenkooi, rondrijden in het verkeerspark of een groot kasteel bouwen op de blokkenzolder met vriendjes en vriendinnetjes. Naast het speelpark is er ook een dierenpark aanwezig. Het dierenpark wil de bezoekers zo dicht mogelijk bij de dieren brengen. Zo zijn er meerdere doorloopkooien aanwezig en kun je tussen de dieren lopen op de kinderboerderij. Verder zijn er onder andere kamelen, stokstaartjes, een Belgisch paard, neusberen en Oehoe’s.

Natuurmuseum Fryslân leeuwarden

In Natuurmuseum Fryslân kun je de natuur zien, horen, ruiken én voelen. Boven en onder water. In de lucht en op het land. Want bezoeken is beleven. Voor jong en oud. Op drie verdiepingen vol bijzonderheden uit de natuur en een overdekt binnenplein voor nog meer leuke activiteiten. Kom het beleven!

Dokkum

Dokkum is een veelzijdige stad gelegen. De stad geniet landelijke bekendheid vanwege Bonifatius en de Elfstedentocht. In Dokkum vindt u kromme straatjes, sierlijke bruggetjes en prachtige oude gebouwen. Een stadswandeling is de beste manier om de stad te verkennen.

Schiermonnikoog

Schiermonikoog heeft brede duinen om in te picknicken, bossen om in te verdwalen, het wad om te ontdekken. En… het breedste strand van Europa! Ontdek het kleinste eiland met de grootste schatten. Het Schelpenmuseum en het pittoreske dorp zijn aan te bevelen. Hier vindt u prachtige gerestaureerde eilander huizen, of beklim de vuurtoren en maak een wandeling over het breedste zandstrand van Europa. Dit eiland zit vol verrassingen, er is altijd iets te doen. Vanaf Lauwersoog kunt u de boot naar Schiermonnikoog nemen. De overtocht duurt circa 45 minuten.

Rondvaart natuurgebied Lauwersmeer

Voor een verzorgd varend uitje bent u bij rondvaarboot de Vlinderbalg in goede handen.

Aan boord van de nostalgische rondvaartboot “Vlinderbalg” kunt u genieten van een gezellige rondvaart met of zonder verzorging.

De Vlinderbalg is hoofdzakelijk in het prachtige natuurgebied het Lauwersmeer te bewonderen. Het Lauwersmeer gebied bestaat deels uit Nationaal Park en deels uit ruim vaarwater. De kapitein van het schip vertelt u tijdens de rondvaart over de rijke historie van het natuurgebied en de flora en fauna die onderweg te bewonderen is.

“Vaar met ons mee en beleef op unieke wijze de schoonheid van het Lauwersmeergebied”